We Adore Babies

Ekologiskt eller oekologiskt – vad väljer du?

Har ni någon gång funderat över att välja ekologiskt framför oekologiskt barnmat? Kanske tänk att oekologiskt mat kan vara farligt för nyfödda och små barn?

IMG_2053

Här kommer jag förklara skillnad mellan ekologisk och oekologiskt mat och vad man bör ha i tanken när man handlar mat

Ekologiskt innebär i grund att främja hållbara konsumtionsmönster. För att minska matens miljöpåverkan kan vi välja följande:

  • Närodlat livsmedel
  • Livsmedel odlade på friland (istället för växthus)
  • Livsmedel odlade utan konstgödsel eller bekämpningsmedel (alternativ mindre mängder)
  • äta mindre animaliskt och mer vegetabiliskt
  • Livsmedel efter säsong
  • Äta kött från betesdjur istället för djur uppfödda på spannmål och importerad kraftfoder
  • Inte äta processad mat

En produkt får kallas ekologisk om 95 % av de sammansatta innehållet är ekologiskt.  

Innebär detta att oekologiskt är farligt och dåligt att äta? Nej, inte helt

I Sverige har vi en bra tillsynskontroll över lantbruken och de bekämpningsmedel och konstgödsel som används kontrolleras så att de inte överstiger gränsvärden. I grund är det lantbrukarens ansvar att ha egenkontroll över den mängd de använder och överstiger dem gränsvärden blir det beslut på åtgärd eller sanktioner från den offentliga sektorn.

Dock bör ni tänka på att bebisar och barn är känsliga mot bekämpningsmedel och bör äta ekologiskt, främst gällande frukt och grönt! 

En annan viktigt aspekt som kontrolleras är tungmetaller i jorden för att vid höga värden kan det vara skadligt för hälsan, ni har säkert hört om kvicksilver från hav och att det är farligt att konsumera vissa fiskar när man är gravid. Liksom så finns tungmetaller i jorden och för att minimera förhöjningen av dessa värden brukar man använda exempelvis aska från halmförbränning (används för energitillverkning) och strö över på jorden som näringsmedel. Detta är ett sätt att återanvända produkten istället gör att köpa nytt, visst låter det bra?

I slutänden är ekologiskt bäst för miljön och hälsan både för små och stora, men oekologiskt från Sverige är inte helt farligt att konsumera. Nu vet ni det ☺️ Hoppas det var bra information 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats