Header Image

We Adore Babies

Hej och välkomna till min blogg! Natasa heter jag och är nybliven 26 årig mamma till en son född November 2015 som jag har ihop med min fantastiska fästman (27 år). Jag har stor passion för kost, näring och hälsa och har alltid tyckt om matlagning. Sedan jag själv fick barn blev jag inspirerad hur hemlagad barnmat kan underlätta matlagningen inom familjen och spara tid & energi. Idag jobbar jag som livsmedels- och hälsoskyddsinspektör inom offentlig sektor vilket har gett mig kunskap om säkerhet för människan hälsa. För övrigt brinner jag för mode, träning och resor. Följ gärna min blogg för här kommer jag bjuda på nya och enkla recept för hela familjen, information om näring, hälsa och säkerhet och mycket mer☺️Hoppas jag kan inspirera er! Frågor eller samarbeten maila mig här: [email protected]

Profile Avatar

Trestegsmetoden – Samma rätt 3 olika sätt

Publicerad,

Under första tiden när jag funderade på vad spädbarn och småbarn kan äta så tänkte jag endast på kolhydrater som pasta, potatis och ris. För det var det jag såg på barnmatshyllan i butikerna. Men eftersom vi äter väldigt varierat hemma så undrade jag varför finns det inte mycket mat med andra kolhydrater och baljväxter som matvete , quinoa, linser m.m ? För mig är bra kost att ha varierande råvaror och rika på vitaminer och mineraler.

Något jag anser är viktigt under barnens utveckling är så kallad TreStegsMetoden.

Det innebär att man ska tänka på barnets förmåga att bryta ner livsmedel, näringsintag och aktivitet.

Exempel :

Från 4 månader – övergång från mjölk till föda innebär att aktivera magen på ett nytt sätt, därför ska det vara milda och lätta råvaror samt snabba kolhydrater som ris och potatis.

Från 6 månader – magen är mognare och är redo för mat med kryddor och tyngre kolhydrater som fullkornsris och quinoa

Från 8 månader – barnet börjar bli mycket mer aktivt och förbrukar mer energi. Nu har man möjligtvis börjat med regelbunden frukost, lunch och middag samt mellisar. Då bör långsammare kolhydrater och baljväxter introduceras som matvete, mathavre, bönpasta, bönor och linser.

Från 12 månader – nu kan barnet äta i stort sätt allt förutom starka och översöta produkter.

Over all så vet ni fortfarande att salt och sött ska undvikas helt under första året. Örtsalt innehållet mindre natrium vilket kan användas senare, men begrändat i små mängder.

Här har ni mitt förslag på TreStegsMetoden – Samma rätt 3 olika sätt 

IMG_3111
1) matvete 2) fullkornsris 3) jasminris
IMG_3112
Grönsaksröra med kyckling från 4 mån, 6 mån och 8 mån (notera: för 4 mån är röran blandad med morotspuré)

Receptet på Grönsaksröra med kyckling hittar ni här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *