Våra barns hälsa är nog det viktigaste och vi vill att de får i sig bra näring för välmående och god hälsa. När man ska göra barnmat själv så finns det faktorer som är viktiga att tänka på, till exempel råvarorna, tillagningen och förvaringen. Hygien så såklart det viktigaste innan du lagar mat och att redskap du använder är rena eller avsedda för endast barnmat.
- Råvarorna ska vara så färska som möjligt för att förhindra möjlig tillväxt av bakterier eller sådant. Att välja ekologiskt eller inte är helt valfritt men råvarans färskhet är ett prio. Man kan även använda frysvaror men då ska frysvarorna tillagas direkt utan upptining för att möjliga bakterier eller sporer får en chock och dör snabbt av värmen.
- Tillagningen ska ske omgående av råvarorna och kokningstiden av grönsaker ska ske fram tills de har mjuknat för att bevara så mycket näring som möjligt (spara gärna kokvattnet för att tillsätta i purén eller barnmaten om den är för fast). När det kommer till protein som kött så finns det innertemperaturer som bör följas för att veta när köttet är genomstekt. Detta är viktigt för att döda bakterier som kan överleva under dessa temperaturvärden, exempelvis ska tillagad fisk vara över 56 grader, kyckling 72 grader, fläsk 70 grader, köttfärs 70 grader och så vidare, mer om detta kan du läsa på Livsmedelsverket. Mer om tillagningsmetod och bevaring av näring kommer senare i ett annat tillägg.
- Förvaring av barnmat är jätteviktigt för hållbarheten och hemlagad barnmat bör konsumeras inom 2 dagar om den står i kyl. Om man gör storkok kan man lägga barnmatsburkar/lådor i kylen för att svalna och sedan lägga i frysen.
Detta är det främsta inom barnmat och säkerhet men mer kommer inom kort, det finns mycket att tänka på för att inte riskera att man blir sjuk eller får sin omgivning sjuk genom fel mattillagning .
Allting gott!
Senaste kommentarer