Under första tiden när jag funderade på vad spädbarn och småbarn kan äta så tänkte jag endast på kolhydrater som pasta, potatis och ris. För det var det jag såg på barnmatshyllan i butikerna. Men eftersom vi äter väldigt varierat hemma så undrade jag varför finns det inte mycket mat med andra kolhydrater och baljväxter som matvete , quinoa, linser m.m ? För mig är bra kost att ha varierande råvaror och rika på vitaminer och mineraler.
Något jag anser är viktigt under barnens utveckling är så kallad TreStegsMetoden.
Det innebär att man ska tänka på barnets förmåga att bryta ner livsmedel, näringsintag och aktivitet.
Exempel :
Från 4 månader – övergång från mjölk till föda innebär att aktivera magen på ett nytt sätt, därför ska det vara milda och lätta råvaror samt snabba kolhydrater som ris och potatis.
Från 6 månader – magen är mognare och är redo för mat med kryddor och tyngre kolhydrater som fullkornsris och quinoa
Från 8 månader – barnet börjar bli mycket mer aktivt och förbrukar mer energi. Nu har man möjligtvis börjat med regelbunden frukost, lunch och middag samt mellisar. Då bör långsammare kolhydrater och baljväxter introduceras som matvete, mathavre, bönpasta, bönor och linser.
Från 12 månader – nu kan barnet äta i stort sätt allt förutom starka och översöta produkter.
Over all så vet ni fortfarande att salt och sött ska undvikas helt under första året. Örtsalt innehållet mindre natrium vilket kan användas senare, men begrändat i små mängder.
Här har ni mitt förslag på TreStegsMetoden – Samma rätt 3 olika sätt
Senaste kommentarer